Google och Post-kvantkryptografi

Google meddelade I förra veckan ett experiment med efter kvantkryptografi i Chrome. En liten del av anslutningarna mellan Googles servrar och Chrome kommer att använda en post-kvantnyckelutbyte algoritm utöver den elliptiska-kurvan nyckelutbyte algoritm som redan används.

Tanken är att stora kvantdatorer – om och när de är byggda – skulle kunna bryta nuvarande säkerhetsalgoritmer retroaktivt, så det skulle vara klokt att utveckla algoritm bevis mot sådana sprickor.

Experimentet utnyttjar New Hope algoritm, som Google anser vara den mest lovande efter kvantnyckelutbyte bland de undersökta under förra året. Syftet är att få praktisk erfarenhet med de större datastrukturer där kvantalgoritmer sannolikt kommer att krävas.

Skiktning efter kvantalgoritm ovanpå den befintliga algoritmen tillåter experiment för att fortsätta utan att påverka användarsäkerhet, säger Google.

Google lovade att avbryta försöket inom två år, och betonar att de inte vill etablera sin valda efter kvantalgoritm som en de facto-standard.

Gräver djupare

”Googles undersöker kvantdatorer beständigheten New Hope för en robust nyckelutbyte algoritm”, konstaterade Rod Schultz, VP av produkten vid Rubicon Labs.

Dess meddelande ”inte förebådar något nytt, men det går vidare för att bekräfta att kvant resistenta algoritmer kommer att ge betydande konkurrensfördel för alla som har IP för dem”, sade han.

”Du kan se denna undersökning som ett av Googles kärnkompetens, och även som en säkring och försäkring runt katastrofala följder för kryptering som kvantberäkning väntas ha,” föreslog Schultz.

Experimentet kan sätta vagnen framför hästen, men.

”Jag tvivlar på att vi kan utveckla ett försvar som fungerar innan vi faktiskt har kvantdatorer, eftersom det inget finns sätt att faktiskt testa något mot en plattform som inte existerar”, konstaterade Rob Enderle, chefsanalytiker på Enderle Group.

”Ändå kan detta tillvägagångssätt vara bättre än befintliga metoder, vilket gör det värt att försöka”, sade han.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *