Microsofts stora satsning på molnet ger utdelning

Microsoft svävar bland molnen.

Teknikföretagets stora satsning på “Cloud Computing” har gett resultat. Försäljningen från Microsofts moln division slog totalt 6,7 miljarder dollar det senaste kvartalet, en 7% vinst jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Som drivs av den häpnadsväckande tillväxten av Azure, dess cloud computing-plattform, som mer än fördubblats.

Microsoft (MSFT, Tech30) säger att det är nu takten för att generera mer än 12 miljarder dollar i omsättning per år från kommersiella molntjänster.

Drivkraften från Microsofts moln insatser har hjälpt företaget nå 22,6 miljarder dollar i omsättning och 5,5 miljarder dollar nettoresultat för kvartalet, slog Wall Street uppskattningar på båda dessa punkter.

Dess aktier gick upp så mycket som 4% genom efter timmars handel efter att det hade publicerats.

”Microsoft Cloud ser en kraftig ökning i kunder och vi är väl positionerade för att nå nya möjligheter under det kommande året”, sade Microsofts vd Satya Nadella i ett uttalande – Pragomedia

Microsoft har investerat kraftigt för att positionera sig som en branschledare inom molntjänster, rivaliserande företag som Amazon (AMZN, Tech30). Detta har bidragit till Microsoft dämpa slag från en misslyckad satsning på smartphones och en vikande PC-marknaden att dra ner sin Windows licensförsäljning.

Intäkter från telefoner minskade med 71% jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Microsoft skrev också ner en 1,1 miljarder dollars kostnader hänförliga till nedfall från köpet av Nokia och efterföljande omstrukturering i telefon divisionen. Förra året tog det en 7,6 miljarder dollars avgift för Nokia affären.

Medan dess moln prestanda har varit stark, har prestanda för Windows 10 varit mindre än det hoppats på.

Microsoft medgav förra veckan att det kommer att missa ett ambitiöst mål att Windows 10 körs på en miljard enheter genom 2018 som en följd av långsammare än väntat uppgraderingar och antagande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *